05.10.2021

СУЧАСНІ ВОКАЛЬНІ ЖАНРИ: АВТОРСЬКА ТА ЕСТРАДНА ПІСНЯ


Авторською (бардівською) піснею називають жанр вокальної музики, створеної музикантом-аматором, тобто людиною, яка за - професією не є композитором.
Найчастіше це — не лише автор віршів і музики, а співак-виконавець й акомпаніатор водночас. Таких музикантів-виконавців називали бардами. Зазвичай барди супроводжували свій спів грою на гітарі. 

Сучасна авторська пісня зародилася у другій половині XX ст. і швидко поширилася серед різних верств населення. Вона активно розвивалася у творчості Юрія Візбора, Булата Окуджави, Володимира Висоцького та інших. Виник особливий герой авторської пісні — романтик, лірик, мрійник, мандрівник з рюкзаком чи гітарою за плечима. Серед відомих представників сучасної української авторської пісні — Едуард Драч, Сергій Шишкін, Ольга Богомолець, Марія Бурмака.


Володимир Висоцький. Пісня про загублений час


Булат Щкуджава. Музикант




    Слово «естрада» з французької означає «поміст для виступу артистів; 
вид мистецтва». 

То ж про які мистецтва йдеться? 
    Сьогодні естрада охоплює різні жанри музичного, танцювального й ораторського мистецтв. 

    На естрадній сцені нині можна побачити концертно-видовищні виступи співаків, музикантів, танцівників, гумористів і сатириків тощо. 
    Естрадна пісня — жанр сучасної музики; популярний вокальний твір, призначений для виконання на естраді.
 
    Особливістю естрадних виступів є те, що вони недовготривалі, на відміну від театральних спектаклів чи концертів класичної музики, і передусім мають на меті розважити глядачів, подарувати їм гарний настрій і викликати позитивні емоції. 
    Тому й не дивно, що цей вид сценічного мистецтва настільки популярний у всьому світі. 

    До того ж естрадна пісня чи танець не потребують завчасної підготовки слухача або глядача — естрадний номер достатньо зрозумілий і легкий для сприйняття. 
    Та й насолодитися виконанням твору можна не тільки в концертному залі, а й удома — подивитися його по телебаченню чи послухати по радіо.


    Щороку в багатьох країнах світу відбуваються фестивалі й конкурси естрадної пісні та музики, під час яких можна почути народні й авторські пісні у виконанні як нових співаків, так і відомих артистів. 

У пісенних конкурсах беруть участь і дорослі, і діти, а журі визначає серед них найкращих. Іноді до цього долучаються глядачі, які шляхом телеголосування обирають співака, котрий полонив їхні серця. 

Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» вже понад 20 років розкриває таланти серед молодих авторів і виконавців, сприяє створенню нових напрямів сучасної української пісні. 

Конкурс отримав свою назву на честь однойменної пісні легендарного виконавця й автора пісень Володимира Івасюка. фінал «Червоної рути» відбувається раз на два роки. Співаки, які беруть участь у фестивалі, обирають музичний жанр, у якому вони зможуть найліпше розкрити свій талант. «Червона рута» успішно розвиває національну музичну масову культуру, підтримує і допомагає молодим українським виконавцям заявити про себе як на Україні, так і поза її межами.


Українка Анастасія Петрик стала переможницею фіналу дитячого пісенного конкурсу Євробачення-2012, випередивши конкурентів з великим відривом.


Софія Тарасова (Україна) Міжнародний конкурс дитячої пісні "Нова хвиля-2013". Sofia Tarasova, Намалюю тобі зорі, New Wave Junior 2013


"Червона рута"
Безсмертних хіт Володимира Івасюка у виконанні божественної Софії Ротару
Ювілейний концерт "Квіти Софії Ротару"













Комментариев нет:

Отправить комментарий