01.12.2020

Авангард: кубізм, футуризм, кубофутуризм

    За оцінками фахівців, у світі три найвідоміші художники: геній італійського Відродження Леонардо да Вінчі; великий нідерланд¬ський постімпресіоніст Вінсент Ван Гог і лідер модерністів іспанець Пабло Пікассо (1881-1973). 
   У тісній співпраці з французь¬ким художником Жоржем Браком (1882-1963) П. Пікассо заснував новий авангардний напрям — кубізм, який відображав кардинальну зміну уявлень про простір у мистецтві. 

     Назва напряму виникла після критичного зауваження з приводу робіт Ж . Брака, що він зводить «міста, будинки і фігури до геометричних схем і кубів», і нібито це — «кубічні примхи». 
     Справді, художники в простих формах — конуса, циліндра, куба тощо — намагалися знайти просторові моделі речей і явищ, у яких прагнули передати складність і різноманіття світу. 
     Вони звернули увагу на природу зорових ілюзій, художніх уявлень.
      Відмова від фігуративного живопису означала радикальну революцію в мистецтві. 
   У своєму розвитку кубізм пережив три періоди: сезаннівський, аналітичний і синтетичний. 

    Кубізм (фр. cubisme, від cube — куб) — модерністський художній напрям із переважанням геометричних форм, заснований П. Пікассо і Ж. Браком на поч. XX ст.

 

    

 Футуризм (лат. futurum — мабутнє) — радикальний літературно-художній напрям авангардного мистецтва, був поширений на поч. XX ст. 
Його представники оспівували майбутнє як еру техніки, високих швидкостей і темпу життя.

 


         У 1923 році парові локомотиви, розквіт сучасних технологій, були швидкими та захоплюючими. Незважаючи на те, що літаки були новішими, а автомобілі та дороги швидко вдосконалювались, пар все ще був головним рушієм швидкісного транспорту. Хвилювання бачити величезний спрацьовуючий локомотив, викидаючи пару, дим та шлаки, важко описати. Їх моторошні свисти відразу лякали і хвилювали. Поїзди були символом технологій, що покращують життя людей, надії на захоплююче нове майбутнє. Це особливо гостро так швидко після Першої світової війни, коли технології використовувались для створення немислимих раніше жахів. Музика: Симфоніка рухів 1923 року "Тихий океан 231" Артура Хонеггера є рушійною силою цього відео. Візуальні елементи відео зібрані з багатьох джерел і додані до музики, щоб ті, хто ніколи не відчував величезної сили та надзвичайної швидкості пари, могли мати якесь уявлення про те, що бачив композитор. 

     Кубофутуризм (фр. cubofuturism) — художній напрям у поезії та образотворчому мистецтві поч. XX ст., який об’єднав авангардні явища кубізму і футуризму. 



Прйдіть тестування за посиланням

Гіф-Кубізм 













Комментариев нет:

Отправить комментарий