30.09.2021

МУЗИКА СТАРОДАВНІХ ЕПОХ


Міфи і легенди всіх народів фіксують уявлення людей про музику як могутню силу, що здатна впливати на природу, приборкувати тварин та зцілювати людей.

Музика Давнього Єгипту

Як можна помітити, зображення музикантів у творах скульптури і живопису свідчать про те, що важлива роль у музиці Давнього Єгипту належала струнним інструментам.

Вважається, що давні єгиптяни одними з перших народів світу винайшли арфу. Збереглися розповіді про давньоєгипетських музикантів, що вміли грати на арфі так чарівно, що ці звуки навіть зцілювали різні хвороби. Велика єгипетська арфа, що була більшою за зріст людини, пізніше набула різних форм та розмірів, поширюючись світом.

Музика – це мистецтво, яке існує тільки під час виконання. Якщо її не записати, вона може зникнути.

Через те, що до нас не дійшли нотні записи єгипетської музики, ми дуже орієнтовно уявляємо, як могла звучати їхня музика. Однак збереглися музичні інструменти та їхні зображення, що «розповідають» нам про стародавню музику. Сучасні фахівці, зокрема іспанський музикант Рафаель Перес Арройо спробували відтворити для нас давньоєгипетську музику. 

Рафаель Перес Арройо - Гімн 573 з текстів пірамид


Порівняйте прослухану музику із знаменитими фаюмськими портретами, які збереглися з давніх часів.


Хто її виконує? Можливо, ви спробуєте відкрити таємницю давньоєгипетської музики? Запропонуйте свою версію: якою вона могла бути?




Музика Давнього Китаю

Перші згадки про китайську музику трапляється в легендах, пізніше – у документальних свідченнях. Музика була обов’язковою під час придворних ритуалів. Щоб повідомляти імператору про настрої народу, спеціально обрані люди постійно подорожували країною та записували почуті пісні. Потім ці записи увійшли до відомої «Книги пісень» - однієї з найстародавніших збірок пісень і гімнів.

Вважалося, що за допомогою музики можна викликати дощ, вплинути на зростання рослин.

Споглядаючи плинність природних стихій, китайські музиканти створили свій особливий лад, який називається пентатоніка.





МУЗИКА СТАРОДАВНЬОЇ ГРЕЦІЇ

Свідчення про музику Стародавньої Греції збереглися в літературі, написах на колонах, розписах керамічних ваз.

Музика відігравала важливу роль у житті давніх греків. Вона звучала під час різних свят, театральних вистав. Головним учасником їх був хор, спів якого пояснював події, що відбувалися на сцені.

Мудрець Сократ, до речі, стверджував: «Кращий танцюрист – кращий воїн». Під час танців стародавні греки, подібно первісним мисливцям, дуже правдоподібно інсценували битву з ворогом.

Виконуючи войовничі танці, їхні учасники надягали пурпурні плащі, брали в руки зброю, запалені смолоскипи, і розпочиналися… сценічні «військові навчання».



Кристоф Віллібальд Глюк, опера «Орфей та Евридіка» (фрагмент), мелодія Орфея


Співаймо разом






Комментариев нет:

Отправить комментарий