18.11.2021

ІСТОРИЧНІ ПІСНІ

 

 Поміркуйте, які народні пісні можуть називатися історичними. Які події в них згадуються?    В історичних піснях розповідається про важливі події або відомих народних героїв. Найдавніші історичні пісні пов’язані ї добою козаччини, оспівують українських козаків-патріотів, вони називаються каліцькі.


    Козаки не могли жити без доброї пісні, без музики. Вони грали за бубнах і трубах, але найчастіше — на бандурах і кобзах. За часів козаччини на Україні було багато кобзарів — співців-мандрівників, яких осліпили вороги в неволі. Та навіть незрячи ми вони зберігали свій бойовий дух. Мандруючи Україною, кобзарі в думах і піснях оспівували доблесть і славу героїв, красу рідного краю. Нерідко поводирями в них були діти, підлітки.

Українські кобзарі на малюнках Опанаса Сластіона

Пам’ятник кобзарю Остапу Вересаю у с. Сокиринці на Чернігівщині

    Кобзарі брали активну участь у національно-визвольних рухах. На Запорозькій Січі кобзарі супроводжували козаків у походах, складаючи думи і пісні про події, свідками або учасниками яких вони були. У своїх піснях вони підносили бойовий дух запорозького війська. У більшості своїй бідні й сліпі, вони кочували з бандурою по всій Україні, співали про подвиги героїв і людське горе. їх переслідували, забороняли з’являтись у містах, а їхні інструменти нерідко знищували. Кобзарі в усній формі донесли до наших часів зразки самобутньої української народної творчості — думи та історичні пісні.

Пригадайте, які історичні пісні вам відомі. 

Про які події в них розповідається?

Українська народна пісня «За світ встали козаченьки».


    За переказами, автором пісні «За світ встали козаченьки» вважають легендарну піснярку з Полтавщини Марусю Чурай. Створена вона була як лірична, але поступово так полюбилася козакам, що перетворилася на маршову, похідну. Пісня має кілька варіантів.

Наспівайте мелодію пісні, змінюючи характер від ліричної до маршової. Як змінюється при цьому ваш настрій?

Пам’ятник «Козацька пісня» у с. Седнів на Чернігівщині

Пам’ятник Марусі Чурай у Полтаві

    Мелодії народних пісень у своїх творах використовували то композиторів. В увертюрі до опери «Тарас Бульба» коли Лисенка ви почуєте мелодію народної пісні.

    Микола Лисенко, увертюра до опери «Тарас Бульба».

Мелодія якої пісні звучить в оркестровому виконанні?

Порівняйте характер мелодій української народної пісні «За світ встали козаченьки» та увертюру до опери. Що змінилося?

Порівняйте засоби виразності творів (ритм, характер мелодії, темп, динаміку).

Виберіть ударний музичний інструмент та створіть ритмічний супровід до пісні.


ВИКОНАЙТЕ ВПРАВИ





Комментариев нет:

Отправить комментарий