09.11.2021

ХОРОВА ДУХОВНА МУЗИКА: МЕСА, ЛІТУРГІЯ, КОНЦЕРТ, РЕКВІЄМ


    Ужитті людини трапляються події, що викликають різні почуття: радість, печаль, гордість. З особливою виразністю їх може передати хорове мистецтво. Співаючи, людина вкладає у виконання свої переживання і сподівання. Твори, що виконуються великою групою співаків, мають особливе різнобарвне звучання.
    Хорова, музика завжди відігравала важливу роль у духовному житті людей. У давнину при монастирях існували співочі школи, діяльність яких сприяла поширенню хорового мистецтва, розвитку багатоголосного співу.


    Головне богослужіння в католицькій церкві називається месою. Вона присвячена споминам про Ісуса Христа і виконується хором у супроводі музичного інструмента органа.

Меса — жанр духовної музики; багаточастинний хоровий твір, написаний на духовний текст.

Роздивіться сучасний орган, його будову. Поміркуйте, до якої групи музичних інструментів він належить.

ОРГАН

У православному храмі виконують літургію, яку співає хор акапела. Тож музично-виконавські традиції меси й літургії дещо відрізняються.

Літургія — жанр духовної хорової музики, що виконується акапела.

Поступово розвиваючись, меса і літургія перетворилися на самостійні музичні жанри: виникли твори, призначені для великого хору, симфонічного оркестру і солістів. Сьогодні літургію і месу можна почути у виконанні академічних оркестрів і хорів у концертній залі, філармонії.

Великого поширення в українській культурі набув жанр хорового концерту. Духовний концерт № 15 «Придіте, воспоєм» Дмитра Бортнянського — один з най кращих творів у хоровій спадщині композитора. Він складається з трьох контрастних частин, кожна з яких зворушує своєю яскравістю і самобутністю.

Хоровий концерт — жанр духовної музики; багаточастинний акапельний твір, в основі розвитку якого лежить зіставлення співацьких голосів (партій).

 

Одним з найдавніших жанрів духовної музики (понад півтори тисячі років) — є реквієм.

Реквієм — жанр духовної музики; заупокійна меса.

Таку назву меса отримала відповідно до першого слова своєї початкової частини: «Вічний спокій даруй їм, Господи» («Requiem aeternam dona eis, Domine»). Згодом реквієм перетворився на самостійний музичний жанр» Так стали називати багаточастинний твір скорботно-піднесеного характеру для хору та оркестру.

Реквієм В.-А. Моцарта — усесвітньо відомий шедевр цього хорового жанру. Через хворобу композитор не встиг завершити твір, тому доопрацював його один з учнів Моцарта. Дев'ять з дванадцяти номерів Реквієму написані для хору, три — для квартету солістів. У другій частині твору — «День гніву» — представлена картина Страшного Суду.



Комментариев нет:

Отправить комментарий