Гарнір - це кулінарний термін, яким називають страви, які є доповненням до рибних, м'ясних, а також до овочевих основних кулінарних виробів. Свою оригінальну назву гарнір отримав від французького слова garnir, яке в перекладі означає «постачати або прикрашати».
Існує безліч видів гарнірів, які підходять до того чи іншого кулінарного виробу.
Серед найбільш
поширених і всесвітньо відомих видів гарнірів можна виділити такі як:
- · овочевий гарнір, наприклад картопляне пюре, бобові культури або відварені овочі, а також овочева суміш і так далі;
- ·
різні види каші;
- ·
макаронні
вироби;
- ·
зелень;
- ·
гриби;
- ·
бульйон;
- ·
хліб і
хлібобулочні вироби;
- · фруктовий гарнір.
Як гарнір можуть
служити не тільки самостійні продукти харчування, а й кулінарні, м'ясні
та ковбасні вироби.
Крім того, гарніром
може виступати соус.
Варто відзначити, що правильно підібраний гарнір може істотно поліпшити як смакові, так і поживні характеристики готового кулінарного виробу.
Професійні кухарі
відзначають, що гарнір відіграє таку ж важливу роль, як і саме основне блюдо.
Варто ретельно
підходити до інгредієнтів для гарніру, а також до процесу приготування страви.
Для кожного виду основних страв підходить той чи інший гарнір.
Краще заздалегідь продумати гарнір до основного блюда, щоб не зіпсувати загальне враження від кулінарного виробу.
У середовищі професійних кулінарів існує таке поняття як універсальний гарнір, тобто блюдо, яке відмінно поєднується з основними різновидами основних кулінарних виробів.
До універсальних
гарнірів можна віднести картопляне пюре або ж відварену картоплю, а також
овочі, рис, бобові культури, гриби.
Вище перераховані
продукти добре поєднуються як з м'ясними, так і рибними стравами.
Нерідко гарнірами до
самодостатніх страв з морепродуктів виступають соуси.
Як правило, гарнір
подають одночасно з основною стравою.
Гарнір можна сервірувати
порційно на одній і тій же тарілці з основним кулінарним виробом або ж
подавти в окремому посуді.
Такий спосіб сервіровки дозволяє кожному гостю самостійно вибрати кількість гарніру.
ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Заповніть таблицю.
Види гарнірів |
Назви блюд |
Овочевий
гарнір |
|
Каші |
|
Макаронні
вироби |
|
Фруктовий
гарнір |
|
Соуси |
|
Комментариев нет:
Отправить комментарий