08.02.2022

Гарніри. Їх види та значення в харчуванні людини.

Гарнір - це кулінарний термін, яким називають страви, які є доповненням до рибних, м'ясних, а також до  овочевих основних кулінарних виробів. Свою оригінальну назву гарнір отримав від французького слова garnir, яке в перекладі означає «постачати або прикрашати».

Існує безліч видів гарнірів, які підходять до того чи іншого кулінарного виробу. 

Серед найбільш поширених і всесвітньо відомих видів гарнірів можна виділити такі як:


  • ·       овочевий гарнір, наприклад картопляне пюре, бобові культури або відварені овочі, а також овочева суміш і так далі;
  • ·       різні види каші;
  • ·       макаронні вироби;
  • ·       зелень;
  • ·       гриби;
  • ·       бульйон;
  • ·       хліб і хлібобулочні вироби;
  • ·       фруктовий гарнір. 

Як гарнір можуть служити не тільки самостійні продукти харчування, а й кулінарні,  м'ясні та ковбасні вироби.

Крім того, гарніром може виступати соус.

Варто відзначити, що правильно підібраний гарнір може істотно поліпшити як смакові, так і поживні характеристики готового кулінарного виробу.

Професійні кухарі відзначають, що гарнір відіграє таку ж важливу роль, як і саме основне блюдо.

Варто ретельно підходити до інгредієнтів для гарніру, а також до процесу приготування страви.

Для кожного виду основних страв підходить той чи інший гарнір. 

Краще заздалегідь продумати гарнір до основного блюда, щоб не зіпсувати загальне враження від кулінарного виробу.

У середовищі професійних кулінарів існує таке поняття як універсальний гарнір, тобто блюдо, яке відмінно поєднується з основними різновидами основних кулінарних виробів.

До універсальних гарнірів можна віднести картопляне пюре або ж відварену картоплю, а також овочі, рис, бобові культури,  гриби.

Вище перераховані продукти добре поєднуються як з м'ясними, так і рибними стравами.

Нерідко гарнірами до самодостатніх страв з морепродуктів виступають соуси.

Як правило, гарнір подають одночасно з основною стравою.

Гарнір можна сервірувати порційно на одній і тій же тарілці з основним кулінарним виробом або ж подавти в окремому посуді.

Такий спосіб сервіровки дозволяє кожному гостю самостійно вибрати кількість гарніру.


ДОМАШНЄ  ЗАВДАННЯ

Заповніть  таблицю.

Види гарнірів

Назви блюд

 

Овочевий гарнір


 

Каші

 

 

Макаронні вироби


 

Фруктовий гарнір


 

Соуси

 

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий