17.02.2022

ПОП МУЗИКА

Пригадайте!
У 50-х роках XX ст. поп-музикою (з англійської «популярна, загальнодоступна музика») називали рок-музику, пізніше ці поняття розділилися. 

Поп-музика — де розважальна музика для загалу, яка використовує жанри, стилі і напрями рок-музики. 

У цьому полягає її відмінність під популярної музики в широкому значенні слова — найвідоміших, часто виконуваних творів (зокрема симфонічних).

Поп-музика орієнтується па загальний смак слухачів, тому під час створення таких творів використовуються вже випробувані музичні стандарти. 

Проте, будь-які правила мають винятки, і найвідоміші представники поп-музики, такі як, наприклад, 

шведська група «АББА»                   австралійська «Бі Джіз»

німецька «Модерн Токінг»            західнонімецька група "Боні М."
— це високопрофесійні музиканти, 
чиї композиції мають заслужену популярність.

Поп-музика (популярна музика)жанр сучасної музики, твори якого легко сприймає і розуміє масовий слухач; основна увага приділена власне пісні — мелодії і тексту, а не інструментальному виконанню.

ПОРТРЕТ МИТЦЯ

Гурт «АББА» («АВВА») — шведський музичний квартет, утворений у 1972 р. у Стокгольмі. Гурт проіснував десять років, упродовж яких посідав найвищі місця у світових чартах (рейтингах пісень). 

Назва гурту складається з перших літер імен учасників — Агнета, Бйорн, Бенні, Анні-Фрід Заснували гурт музиканти, співаки й автори пісень Бйорн Ульвеус і Бенні Андерссон. У 1974 році «АББА» перемогла на конкурсі пісні «Євробачення».

«АББА» вважається одним з найуспішніших колективів упродовж усієї історії популярної музики Сьогодні навряд чи знайдеться радіостанція, на хвилях якої не звучать пісні цього гурту. Альбоми талановитих скандинавів купують і нині, тому й не дивно, що загальний наклад проданих записів і синглів «АББА» сягає 380 мільйонів.

Основне  призначення поп-музики — розважати людей, створити їм гарний, переважно танцювальний настрій. 

А спонукає до танців музика в стилі соул, диско, техно, хіп-хоп, джангл-біт. 

Танцювальний ритм стрімко набував важливого значення в музиці, тоді як мелодія і вокал переміщалися на другий план. 

Однак с чимало виконавців, які успішно поєднують у своїх виступах танцювальний ритм, мелодію і вірші. Так, у 80—90-х pp. XX ст. увесь світ захоплювався творчістю Мадонни, Майкла Джексона та інших.

Майкл Джексон, «Біллі Джін» («Billit Joan»)

ПОРТРЕТ МИТЦЯ


Майкл Джексон (1958-2009) — усесвітньо відомий американський поп- і рок-співак, композитор, танцюрист, актор. Лауреат премій «Греммі», володар звання «Зірка століття».

Народився у великій сім’ї, усі члени якої — дорослі й діти, полюбляли слухати музику, співати і грати на музичних інструментах. Батько родини створив гурт, до складу якого увійшли п’ятеро синів — Майкл був солістом. Шлях гурту «Брати Джексоны» до слави минав крізь величезну кількість різноманітних конкурсів, фестевалей тощо. Діти в буденний час проводили репетиції, а у вихідні давали концерти. З легкої руки видатної співачки тих часів Дайани Росс гурт набував шаленої популярності…

Наприкінці 1970-х pp. Майкл розпочав сольну кар’єру. Його дебютний альбом «Не зупиняйся» («Don't Stop») посів перше місце в рейтингах популярних пісень. Був одружений із донькою короля рок-н-роллу — Елвіса Преслі.

Упродовж життя Майкл невтомно працював над новими піснями, записував численні альбоми, створював неймовірні шоу для концертної діяльності… Однак у його щільному графіку ніколи не бракувало місця для доброчинності, зокрема фінансував опіковий центр.


Символом української поп-музики вважають пісню «Червона рута». В основі її тексту лежить давньогрецька легенда про квітку руту, яка цвіте раз на двадцять років, даруючи щастя тим, хто її знайде. 

Автором музики та віршів є Володимир Івасюк, а одна з перших, хто виконував «Червону руту», — неперевершена Софія Ротару. 

Співачка створила власний стиль виконання, для якого притаманне тонке і гармонійне поєднання народних і сучасних естрадних ритмів. Експресивна й піднесена манера її виконання, оптимізм і ліричність, не позбавлена і драматичних нот, хвилюючий голос, яскрава зовнішність знайшли відгук у серцях мільйонів шанувальників артистки. У1971 р. Софія Ротару виконала головну роль у музичному телефільмі «Червона рута».

Вірші і музика В. Івасюка, «Червона рута» у виконанні Софії Ротару.

ПОРТРЕТ МИТЦЯ

Ротару Софія Михайлівна (нар. у 1947 р.) —українська естрадна співачка, народна артистка Молдови, України, лауреат численних премій та фестивалів Почала співати з першого класу, брага участь у шкільному і церковному хорі. 
В юнацькі роки відвідувала драматичний гурток, виконувала народні пісні на різноманітних конкурсах. Навчалася в Чернівецькому музичному училищі. 
У 1968 р. стала лауреатом IX Всесвітнього фестивалю молоді і студентів у Софії (Болгарія), одержавши золоту медаль за виконання української народної пісні «На камені стою», молдовської — «Люблю весну», «Степом, степом» А. Пашкевича, «Валентини» Г. Георгіце (присвячена жінці-космонавту Валентині Терешковій).

Ротару виконала чимало ролей у документальних і художніх фільмах, одним із найвизначніших із яких є кінострічка «Душа». Співачка і нині не полишає виконавську діяльність, щороку її запрошують на фестиваль «Пісня року», У доробку Ротару чимало пісень, на яких зростало не одне покоління слухачів поп-музики: «Водограй», «Меланхоліє», «Мій рідний край», «Хуторянка» тощо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий