09.12.2021

Цикли у вокально-хоровій музиці. Продовження

До музичних циклів належать збірки пісень або п’єс, створен их відповідно до певної тематики або укладених авторами з фрагментів власних опер, балетів, симфоній.

Однією з найулюбленіших тем, яка завжди надихала композиторів на створення «чарівної» музики, є свято Різдва. Так, фортепіанний цикл мініатюр на мелодії колядок, поширених у побуті українців, належить доробку Василя Барвінського.

Не залишилися осторонь й іноземні митці, багато з яких подарували слухачам радісні хвилини різдвяної музики. Наприклад, британський композитор Бенджамін Бріттен створив хоровий цикл колядок, який можна почути під час Різдвяних свят у концертних залах різних країн.

Бенджамін Бріттен, «Вінок колядок» або «Вінок різдвяних пісень» для хору, дискантів-солістів і арфи (№2, 5, 10).

  
 
Схарактеризуйте загальний настрій твору та окремих хорових мініатюр. 

Які темброві барви привносить звучання арфи?

ПОРТРЕТ КОМПОЗИТОРА

Бенджамін Бріттен

«Не здавайтесь, коли вперше слухайте новий твір і не розумієте його… Пам’ятайте, що музика - це не розвага, хоча саме цій меті послуговується легка музика».

Бенджамін Бріттен (1913-1976) — британський піаніст, диригент, один з найвизначніших композиторів XX ст., у творчості якого представлені майже всі музичні жанри.

Народився в графстві Суффолк, у родині лікаря. 

У дитинстві виявив музичні здібності і почав займатися музикою під керівництвом матері, любительки-піаністки й активної учасниці місцевого хорового гуртка.

 Перші невеликі п’єски, навіяні враженнями родинного життя, з’явилися рано — у 8-річному віці.

У 12 років Бенджамін написав «Просту симфонію» для струнного оркестру, а в 16 — вступив до Королівського музичного коледжу (консерваторії). 

Підчас навчання написав чимало хорових, симфонічних і камерних творів, зокрема і кілька дитячих пісень. 

Відтоді автор постійно звертався до музики для дітей.

Своє перше місце роботи молодий композитор отримав у кінокомпанії документальних фільмів, де був невеликий інструментальний ансамбль. 

Завдяки роботі в кіно Бріттен навчився писати музику швидко, навіть коли не було натхнення, і на різні, часто зовсім не поетичні сюжети (наприклад, про розвантаження судна).

У 1939 p., коли розпочалася Друга світова війна, Бріттен виїхав до Америки. 

Як відгук на трагічні події, що відбувалися в Європі, виникла кантата «Балада героїв» — присвячена боротьбі проти фашизму в Іспанії. 

За три роки композитор повернувся на батьківщину й оселився в приморському містечку Олдбор. Там світ побачили кілька опер, зокрема «Пітер Граймс».

Митець також написав багато музичних творів для дітей і юнацтва. У виставі «Створюймо оперу» юні глядачі самі беруть участь.


ВИКОНАЙТЕ  ВПРАВУ

Комментариев нет:

Отправить комментарий